klik op cijfers voor kopie certificaten 1 2 3 

 

 

G.M.P + HACCP Certificering

 

Voedselveiligheid is op dit moment één van de belangrijkste items in onze maatschappij. Consumenten vragen garanties van de detaillist die dit weer doorvertaald naar zijn toeleveranciers. Zo is er voor melkveehouders de KKM-certificering gekomen en voor mengvoederleveranciers de GMP-certificering. Binnen KKM zijn melkveehouders verplicht om hun mengvoer te kopen van GMP-gecertificeerde mengvoederbedrijven.

Bedrijven die levensmiddelen produceren (slachterijen, bakkerijen, zuivelindustrie) werken sinds jaren met HACCP certificering. Deze bedrijven zouden het liefst zien dat de gehele keten (bijvoorbeeld van zaadje tot karbonaadje) middels de HACCP systematiek is geborgd. Levensmiddelen producenten vinden dat het huidige GMP systeem voor de mengvoederindustrie onvoldoende aansluit bij deze HACCP normen.

 

Klein Hekkelder is G.M.P.+ Haccp gecertificeerd.

 
 HACCP

 

HACCP is de afkorting van "Hazard Analysis Critical Control Points" (ook wel uitgesproken als "hessup"). Het hoofddoel van HACCP, is het optimaliseren van het systeem voor kwaliteitsmanagement. Dit systeem bevat strakke richtlijnen voor alle bedrijfsprocessen vanaf de aankoop van grondstoffen tot aan de silo van de boer. Zo voorziet deze systematiek er bijvoorbeeld ook in dat de bedrijfsleiding verplicht is om regelmatig na te denken over de mogelijke risico's die er zijn tijdens het gehele productieproces en hoe die vermeden kunnen worden.

 

Maatregelen

 

Zo worden alleen grondstoffen betrokken van gecertificeerde leveranciers. Zowel de leverancier als het mengvoederbedrijf zijn verplicht om analyses te doen. Niet alleen op het gebied van voederwaarde maar ook op het gebied van ongewenste stoffen. De laboratorium uitslagen dienen bewaard te blijven. Opslag silo's worden gereinigd alvorens een nieuwe partij grondstoffen kan worden opgeslagen. Tijdens het productieproces worden regelmatig monsters genomen die worden geanalyseerd. Al deze handelingen zijn vastgelegd in handboeken. De productiemedewerkers werken volgens vastgelegde routines en tekenen voor verrichte handelingen. Middels het computersysteem zijn alle gegevens betreffende een levering te achterhalen. Zo is bekend welke chauffeur het mengvoeder heeft afgeleverd en uit welk vak van de auto het product gelost is, uit welke silo geladen is en op welk tijdstip, wanneer de silo gevuld is en van welke herkomst de gebruikte grondstoffen zijn, wat hun analyse was enz. enz. Deze gegevens worden goed gedocumenteerd zodat een snelle controle achteraf op zowel het product als ook het productie proces mogelijk is.

Binnen de Nederlandse agro-industrie wordt HACCP in de toekomst een belangrijke normering. Klein Hekkelder veevoeders was enkele jaren geleden al overtuigd van het nut en de belangrijkheid die gegarandeerde kwaliteit middels een HACCP certificaat betekent. Naar de toekomst toe wordt een open en transparante werkwijze steeds belangrijker. De consument wil absolute zekerheid over de veiligheid van zijn voedselaankopen. Voor u als melkveehouder betekent het HACCP certificaat van Klein Hekkelder veevoeders ook een meerwaarde: de kwaliteit van het mengvoeder is gewaarborgd en het biedt u de mogelijkheid om eerste klas zuivel te produceren!Website laten maken door: Best4u Group B.V.